CMR (Convention Marchandise Routier) Belgesi Nedir?

CMR, uzun yıllardır uluslararası taşımacılıkta herkesin bildiği bir isimdir. Her lojistik veya nakliye yöneticisinin bildiği bu terim, taşıma belgesi ya da sevk irsaliyesidir. Karayolu ile yapılan taşımacılıkta malların iyi durumda alındığının ve taşımanın belirtilen koşullarda gerçekleştiğinin yasal kanıtıdır. Uluslararası taşımacılıkta kullanılır ve ticaret zincir yönetimininim, uluslararası lojistiğin önemli bir parçasıdır. Bir tür güvence olan bu belge, CMR hükümlerini kabul eden ülkeler arasında imzalanır. CMR anlaşması nedir? diye merak ediyorsanız "uluslararası taşımacılıkta yapılan ve mal güvenliğini sağlayan anlaşmadır." Çünkü ticari bir anlaşma sağlayan CMR belgesi ticareti daha güvenli hale getirir ve ülkeler arasında ithalat ve ihracatı teşvik eder.

Uluslararası karayolu taşımacılığı için bir yük sözleşmesinin akdedilmesi uzmanlık gerektirir. Lojistik ve nakliye yöneticileri neredeyse her gün CMR irsaliyesi ile çalışırlar, ancak bazen nakliye detaylarının doldurulduğu bu sözleşme bir kâğıt parçasından daha fazlasıdır. CMR konşimentosu, her iki sözleşme tarafı için de yükümlülükler içeren, taşıyıcı ve gönderici arasında bağlayıcı bir sözleşmedir.

CMR Sözleşmesi Nedir? Ne işe Yarar?

CMR, Convention Marchandise Routier'ı ifade eder. “CMR konvansiyonu nedir?” sorusunun yanıtı ise "Avrupa ülkeleri arasında taşımacılık için yapılan uluslararası bir anlaşmadır". CMR kısaltması, Karayoluyla Uluslararası Mal Taşımacılığı Anlaşmasına İlişkin Sözleşme anlamına gelir.

Bir CMR irsaliyesinin kullanılması sadece zorunlu değil, aynı zamanda yararlıdır. Doğru kullanıldığında, CMR irsaliyesi gönderen, taşıyıcı, alıcı, paket sayısı, malların ağırlığı ve görünümü, özel talimatlar, teslimatta nakit ödeme vb. bilgiler hakkında kesinlik sağlar. Bu da sevk irsaliyesini önemli bir ispat aracı yapar.

Karayolu ile uluslararası taşımacılık için CMR sevk belgesine ihtiyacınız vardır, ancak CMR belgesi yurtiçi taşımacılık için de kullanılabilir. CMR belgesi aşağıdaki üye ülkelerde geçerlidir:

Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kıbrıs, Danimarka, Almanya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, Büyük Britanya, Macaristan, İran, İrlanda, İtalya, Ürdün, Kazakistan, Kırgızistan, Hırvatistan, Letonya , Lübnan, Litvanya, Lüksemburg, Fas, Malta, Makedonya, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Hollanda, Norveç, Avusturya, Ukrayna, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Slovakya, İspanya, Suriye, Tacikistan, Çek Cumhuriyet, Tunus, Türkmenistan, Türkiye, Beyaz Rusya, İsveç, İsviçre.

CMR Belgesi Nasıl Düzenlenir?

Her taşıma aracının kendi taşıma belgesi vardır. Örneğin karayolu taşımacılığında CMR'den, deniz taşımacılığında konşimentodan, demiryolu taşımacılığında CIM'den ve hava taşımacılığında Hava Konşimentosu'ndan yararlanılır. Bir taşıma belgesi, kimin ne miktarda ürünü ne zaman teslim ettiğini kanıtlayan bilgiler içerir. Düzgün doldurulmuş bir taşıma belgesi, polis veya gümrük tarafından yapılan bir inceleme sırasında mallarınızın sorunsuz geçişini sağlar. CMR belgeleri hazır haldedir ve üzerinde doldurulması gereken pek çok alan bulunur. Bu alanları doldurarak malların taşınması sağlayabilir, hasar kaydı oluşturabilir, malların zarar görmesi durumunda sorumluyu tespit edebilirsiniz.

CMR belgesi gönderici tarafından üç asıl nüsha olarak ibraz edilmeli ve taşıma süresi boyunca her zaman hazır bulundurulmalıdır. İlk nüsha göndericiye aittir, ikincisi yüke eşlik eder ve üçüncü nüsha taşıyıcıda kalır.

CMR belgesi şu bilgileri içerir:

• Teslim alındığı yer ve tarih
• Gönderenin adı ve adresi
• Taşıyıcının adı ve adresi
• Yükleme - boşaltma yeri ve tarihi
• Alıcının adı ve adresi
• Yükün mülkiyetinin tanımı, ambalajın türü ve tehlikeli (herkesin anlayabileceği şekilde)
• Malın adedi, özel işaret ve numaraları
• Aksi belirtilmedikçe yükün brüt ağırlığı veya miktarı
• Nakliye masrafları (taşıma, gümrük vergileri, sözleşmenin yapılması ile teslimat arasında ortaya çıkan diğer ödemeler)
• Gümrük ve diğer formalitelere ilişkin yönerge

Bazı özel durumlarda CMR belgesinde yer alabilecek diğer bilgiler:

• Yeniden yüklemeye izin verilmediğine dair gösterge
• Göndericinin ödemeyi kabul ettiği hususlar
• Teslimatta ödenecek miktar
• Yükün kıymetinin belirtilmesi
• Gönderenin, yükün sigortalanması için alıcıya verdiği direktif
• Taşımanın tamamlanması için anlaşılan süre
• Taşıyıcıya teslim edilen belgelerin listesi

CMR Karayolu Taşıma Belgesi Nedir?

CMR karayolu taşıma belgesi, sınır ötesi karayolu taşımacılığı için taşıma sözleşmesinin yazılı kaydıdır. Bu sözleşme karayoluyla uluslararası mal taşımacılığı için geçerli olan CMR sözleşmesinin bir türüdür. Üçüncü taraflardan ödeme karşılığında mal taşıyan nakliyeciler, yanlarında CMR konşimentosu yoksa para cezasına çarptırılabilir. Bu durumlarda, konşimento (ulusal olarak) kanunen zorunludur ve ulusal uygulayıcılar için önemli bir kontrol aracıdır. Sınır ötesi taşıma sözleşmelerinde, taşıma senedi bu sözleşmenin bir kaydı olarak işlev görür. Bu belgeyi yanınızda taşıma zorunluluğu CMR konvansiyonundan (anlaşma) kaynaklanmaktadır.

CMR belgesi düzenleyerek nakliyenin daha profesyonel bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilir, bu belgenin gerekli olduğu bölgelere kolaylıkla mal gönderebilir ya da bu bölgelerden mal getirebilirsiniz. Tüm lojistik işleriniz için Sertrans Logistics’in uzman kadrosundan hizmet almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

EN ÇOK OKUNANLAR

SON EKLENEN BAŞLIKLAR

Lojistiğin Yeni Ufukları

Lojistiğin Yeni Ufukları

Önümüzdeki dönemde lojistik sektöründe bizleri neler bekliyor? Yazımızda keşfedin.

KEŞFET
Almanya dış ticaret pazarını keşfet

Almanya dış ticaret pazarını keşfet

Almanya dış ticaret pazarını derinlemesine keşfedin. Fırsatlar ve ipuçları yazımızda.

KEŞFET

BLOG

Sektöre yön verebilecek fikirleri sizlerle paylaşıyor, sektörel ihtiyaçlar ve yeni trendler hakkında sizleri haberdar ediyoruz.

KEŞFET
close
Teklif Alın

Bizi Takip Edin.

done
clear

Ana Sayfa
done
clear
close

Portal Girişi Teklif Alın