Freight Forwarder Nedir? Görevleri Nelerdir?

Malların yurt dışına veya yurt dışından taşınması için gerekli formalitelere uymanız gerekir ve bu işlemler, belirli prosedürler hakkında uzmanlık bilgisi gerektirir. Bunu araştırmak için bilginiz veya zamanınız yoksa bir Freight Forwarder ile çalışabilirsiniz. Freight Forwarder firmaları, nakliyecileri lojistik süreçlerinin yönetiminde ve mal taşımacılığının yürütülmesinde destekler. Böylece taşıma şeklinin seçimi ve ulusal - uluslararası düzenlemelere uygunluk gibi idari formalitelerin uygulanması konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Gelişmekte olan bir sektör olduğu için giderek daha fazla Forwarder, depolama ve antrepo gibi yardımcı hizmetler de sunmaktadır.

Freight Forwarder Nedir?

Freight Forwarder, nakliye sırasında tüm çevresel konuları düzenleyen kişi ya da firmadır. Forwarder, malların A noktasından B noktasına olabildiğince hızlı ve güvenli taşınmasını sağlar. Ancak taşıyıcı ile karıştırılmamalıdır. Taşıyıcı, malların taşınmasından sorumluyken Forwarder daha çok bir arabulucu, taşımadaki bağlantıdır. Bu süreçte ise taşıyıcıyı seçer, izinleri düzenler ve tüm malları sigortalar. Yani nakliye sürecinde çok önemli bir rol oynar. Tüm bu evrak işleri, mal takibi, zamanında ulaşım gibi vakit ve efor gerektiren her şeyden sorumludur.

Temel taşıma işini nakliyeciler yapsa da Forwarder mallarınızın güvenliğini garanti altına alarak taşınmasını sağlar. Bu gibi işlerin yanı sıra fiyat pazarlığı yapmak, sözleşmeleri hazırlamak, konşimento ve manifestoyu düzenlemek için bir Freight Forwarder'a başvurabilirsiniz. Bu hususlara ek olarak, nakliye komisyoncusu navlun ücretleri ve ithalat vergilerinden sorumludur, malın çıkış noktasından varış noktasına kadar nakliyeyi ayarlar ve muhtemelen depolamaya yardımcı olur. Bir Freight Forwarder şirketi bu nedenle çoklu görev yapabilen bir aracıdır.

Freight Forwarder Türleri

Forwarderlar kara, deniz ve hava dahil her taşımacılık sektöründe faaliyet gösterirler. Ancak yük taşımacılığını mümkün olduğunca etkin bir şekilde organize etmek amacıyla her bir taşımacılık sektörü için özel bilgi gereklidir. Bu nedenle Freight Forwarderların uzman oldukları alan değişkenlik gösterebilir.

Deniz taşımacılığı: Bu Forwarder, deniz taşımacılığında deniz yolunu kullanarak nakliyeyi organize eder. Uygun nakliye şirketini seçer ve tüm evrakları düzenler. Deniz taşımacılığı konusunda liman kasabalarında konteyner rezervasyonu yapar ve malların aktarımı için kara taşımacılığını düzenler.

Hava taşımacılığı: Navlun sağlayıcısı ile havayolları arasında aracılık yapar. Malları sigortalar ve gümrük belgelerini hazırlar. Ayrıca havacılık için bir sevk irsaliyesi olan hava konşimentosunu da düzenler. Kısaca hava taşımacılığı yapan Forwarderlar, hava taşımacılığı rezervasyonu yaparken havayolu acentesi olarak hareket eder.

Karayolu taşımacılığı: Karayolu Forwarderları bir kamyon sürücüsünün idari işlerle uğraşmak zorunda kalmamasını sağlar. Uzman bilgisi ile tüm gümrük belgelerinin ve nakliye işlemlerinin usulüne uygun olduğundan emin olur.

Freight Forwarder Görevleri Nelerdir?

Freight Forwarder firmalarının görev tanımı oldukça geniştir. Hizmetin türüne göre değişen görevler, malın taşınmasının başlangıcından varış noktasından teslim alınmasındaki süreci içerir. Bu nedenle ne tür bir taşımacılığın kullanılacağı ya da ne tür evrak işlerinin yapılacağı her bir iş türünde değişkenlik gösterir. Genel olarak Freight Forwarder görevini tanımlamak gerekirse taşınması gereken mal için sizin yerinize en uygun taşıyıcı bulur ve tüm işleyişi sonuna kadar takip eder. Bununla birlikte gelişen bir sektör olduğu için yıllar içinde Forwarderların görevleri ve uzmanlık alanları da değişmiştir. Bu uzmanlıklar ve bir Forwarder'ın temel görevleri şöyle sıralanabilir:

• Freight Forwarderların büyük bir kısmı karayolu ve demiryolu olmak üzere kara taşımacılığına odaklanır.
• Gümrük konusunda ithalat ve ihracat belgelerini sağlamada ve müşterileri adına gümrük vergilerini düzenlemede uzmandır. Çünkü Freight Forwarder sizin için izin başvurusunda bulunabilir ve gümrük formalitelerini halledebilir. Gümrük düzenlemelerine aşina olduğu için tüm prosedürleri sizin kendi başınıza yaptığınızdan çok daha hızlı halledebilir.
• Bir Forwarder ayrıca grupaj hizmetleri de sunabilir. Birkaç girişimciden gelen daha küçük gönderileri daha büyük bir yük olarak gruplandırır. Böylece maliyetlerden tasarruf sağlar.
• Bazı ülkeler ithalat veya gümrük izni ile çalışır. Bu ülkelerde sadece izniniz olan malları ithal edebilirsiniz. Forwarder, bu izinlere başvurur ve süreci sonuna kadar takip ederek sürücü, pilot veya kaptanın her zaman güvenle seyahat etmesine yardımcı olur.
• Yolculuk sırasında bir şey kırılabilir. Şiddetli bir fırtına veya çarpışma kargonun hasar görmesine neden olabilir. Bu nedenle gerekli sigortaları yapar.
• Bir Forwarder, taşıyıcı ve sağlayıcı arasındaki arabulucu olduğu için göreve en uygun nakliye ve taşıyıcıyı bulur.
• Bir mal ithalatçısı, ithal ettiği ürünlerde genellikle ithalat vergileri ve KDV ödemek zorundadır. Bu masraflar işveren tarafından Forwarder'a verilen bütçe ile yapılır.

Sertrans Logistics’in uzman kadrosundan yararlanarak ihtiyacınıza uygun çözümler için bizimle iletişim geçmeyi unutmayın.

 

BLOG

Sektöre yön verebilecek fikirleri sizlerle paylaşıyor, sektörel ihtiyaçlar ve yeni trendler hakkında sizleri haberdar ediyoruz.

KEŞFET
close
Teklif Alın

Bizi Takip Edin.

done
clear

Ana Sayfa
done
clear
close

Portal Girişi Teklif Alın