Lojistiğin Yeni Ufukları
Önümüzdeki dönemde lojistik sektöründe bizleri neler bekliyor? Yazımızda keşfedin.
KEŞFETLojistik sektöründe pandemi nedeniyle yaşanan değişimler, ilerleyen teknolojinin getirdiği imkanlar ile önemli bir dönüşüm yaşanıyor. Küresel ölçekte yapay zeka, dijitalleşme, sürdürülebilirlik gelişmeleri lojistik sektöründe de kendini gösteriyor. Lojistik sektöründe ortaya çıkan yeni trendlerle önemli bir ilerleme söz konusu. Dijitalleşme, yeşil lojistik ekseninde lojistik sektöründe yaşanan dönüşümlere gelin birlikte bakalım
Covid-19 ile birlikte işlemlerin uzaktan yapılmaya başlanması e-ticareti ve e-ihracatı öne çıkardı. E-ticaret ile depolama, sevkiyat gibi işlemlerin hız kazanması lojistiği küresel ölçekte popüler hale getirdi. E-ticaret lojistiği özellikle pandemiden sonra hız kazanan sektörler arasında yerini aldı. Küresel ölçekte artan e-ticaret hacmi ile lojistik alanında da önemli yenilikler yaşanıyor. Dijitalleşme lojistik sektöründe ortaya çıkan son trendler arasında. Evrak kayıt, depolama ve sevkiyat işlemlerinde gelişmiş lojistik teknolojileri kullanılıyor. İlerleyen teknoloji lojistikte dijitalleşmeyi öne çıkaran bir etken.
Lojistik sektöründe son trendler arasında yer alan dijitalleşme ile tedarik zinciri süreçleri kolaylaşıyor. Bunun yanı sıra, işletmelerin kurumsallaşması ve küresel pazara açılması noktasında da önemli bir adım. Dijitalleşme ile firmalar, lojistik sektöründe manuel olarak gerçekleştirilen ve zaman alan tüm faaliyetleri daha hızlı olarak gerçekleştirebiliyor. İşletmelerin verimliliğinin artırılması, maliyetlerin düşürülmesi, süreçlerin hızlandırılması açısından lojistik sektöründe teknolojiyi temel alan bir yönetim önemli. Dijitalleşme ile daha hızlı ve entegre olarak yönetilen tedarik zinciri aynı zamanda tüketicinin ihtiyaç ve taleplerinin kolay karşılanmasını sağlayarak müşteri memnuniyetini de artıran bir etken. Bu açıdan lojistik sektöründe dijitalleşme hem firmalar hem de tüketiciler için önemli bir avantaj. Bundan dolayı, uluslararası pazarda yer almak adına sektörün geleceğini belirleyen trendlerin takip edilmesi ve uygulanması da önem kazanıyor.
Lojistik trendleri arasında yer alan bir diğer gelişme ise yapay zeka teknolojisi ve blockchain. Sektörde dijitalleşme kadar yapay zeka desteği de önem kazanmış durumda. Yapay zekanın lojistik sektöründe ortaya çıkardığı en önemli gelişmeler ise depolama işlemlerinde kendini gösteriyor. Depolamadaki gelişmiş yapay zeka çözümleri ile uluslararası karayolu yük taşımacılığı ve uluslararası denizyolu yük taşımacılığı gibi tüm lojistik aktarma yöntemlerinde işlemler daha hızlı, kolay gerçekleştiriliyor.
Yapay zeka desteği ile insan gücü ve faaliyetlerine gerek duymaksızın insansız araçlar ve yüz tanıma sistemleri ile tedarik zincirindeki süreçler hızlı bir şekilde yapılıyor. Robotik otomasyon sistemleri ile lojistik sektöründe önemli ilerlemeler söz konusu. Yapay zeka destekli yeni nesil robot ve otomasyon sistemleri ile tedarik zincirinin hızlandırılması hem maliyet hem de zaman tasarrufu için önemli bir etken. Sertrans’ın yakın zaman da lansa ettiği Türkiye’nin ilk yapay zaka destekli WMS yazılımı “Akıl İşi” bu anlamda sektörde önemli bir boşluğu doldurduğunu söylemek yanıltıcı olmaz.
Lojistik sektöründe blockchain teknolojisi de önemli bir yere sahip. Tedarik zincirinde depolama ve nakliye süreçlerinin daha şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanıyor. Ürünün kayıt altına alınması, yönetilmesi, taşınması ve müşteri tarafından izlenmesi blockchain teknolojisi ile daha kolay yönetilebiliyor. Özellikle ürün nakliyesinde müşterinin bilgilendirilmesi, sorumlu yönetim anlayışı ile şeffaflığın sağlanmasında blockchain uygulaması öne çıkıyor. Verilerin doğru bir şekilde kaydedilmesi, müşteriye aktarılması, süreçlerin takip edilmesi, tüketicinin işletmeye güven duyması blockchain teknolojisi sayesinde kolaylaşıyor.
Yeşil lojistik tedarik zincirinden kaynaklı oluşan çevresel etkilerin azaltılmasını amaçlayan bir yaklaşım. Uluslararası havayolu yük taşımacılığı ve uluslararası demiryolu yük taşımacılığı gibi lojistik sektöründe kullanılan tüm ulaşım çeşitlerinde ortaya çıkan karbon salınımlarının azaltılması yeşil lojistik ile mümkün. Böylece, lojistik sektörünün insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz çevresel etkilerinin minimize edilmesi amaçlanıyor. Küresel ölçekte hizmet veren işletmeler; gelişmiş analitik sistemler, yapay zeka, öğrenen makineler gibi teknolojileri kullanarak sürdürülebilir lojistik yönetimi anlayışı ile son trendleri takip ederek uluslararası pazara entegre oluyor.
Yeşil lojistik uygulamaları, geleneksel faaliyetlerden farklı olarak firmalara sektörel gelişim sağlıyor. Geleneksel lojistikte üretilen malın müşteriye ulaştırılması tek yönlü ve doğrusal olarak gerçekleştiriliyor. Dairesel tedarik zinciri ve tersine lojistik ise sektörde sürdürülebilir yönetim açısından önemli trendler haline gelmiş durumda. Ayrıca, bu iki yöntem ile lojistikten kaynaklı çevresel etkilerin azaltılması da sağlanıyor.
Siz de büyüme hedeflerinize ulaşmak adına daha sistemli ve hızlı bir tedarik zinciri yönetimi, intermodel taşımacılık için Sertrans Logistics'in deneyimli ekibi ve kapsamlı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Sektöre yön verebilecek fikirleri sizlerle paylaşıyor, sektörel ihtiyaçlar ve yeni trendler hakkında sizleri haberdar ediyoruz.
KEŞFET