Lojistikte Stok Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Lojistik, gelir-gider dengesinin hassasiyetle takip edilmesi gereken sektörlerden biridir. Bu nedenle lojistikte stok yönetiminin önemi büyüktür. Böylece beklenmeyen zararlar önceden engellenebilir. Stok yetersizliği gibi problemlerin önüne geçilerek müşteri memnuniyetinin sağlanması da mümkündür. Lojistik çalışmalarında etkili bir stok yönetimi yaparak çok sayıda avantaj elde edebilirsiniz.

Lojistikte Stok Yönetiminin Amaçları Nelerdir?

Bir firmanın üretim yapabilmesi için sahip olduğu hammadde, malzeme ya da ürün stok olarak tanımlanır. Lojistikte stok yönetimi yapmanın çok yönlü amaçları vardır:

• Stok yönetimi maliyeti dengelemeye yardımcı olduğu için gereksiz harcamalardan uzak kalmanızı sağlar. Böylece lojistik çalışmalarını zarara uğramadan sürdürebilirsiniz.
• Dengeli bir stok yönetimi yapmak için müşteri portföyü doğrultusunda arz-talep dengesinin sağlanması gerekir. Belli dönemlerdeki talep artışı baz alınarak stok sayısı artırılabilir. Aynı şekilde talep azlığı dikkate alınarak stok sayısı buna göre güncellenebilir.
• Stok yönetimi amaçları arasında üretim verimliliğinin sağlanması da vardır. Stok yönetimi ile birlikte üretim sürecinin düzenli ve verimli olması beklenir. Çünkü stok kontrolüyle üretim sürecinde ürün ya da hammadde eksikliğinden kaynaklanan gecikmeler yaşanmaz.
• İhtiyaçların dönem dönem farklılaşma ihtimali vardır ve üretimin devamlılığında bu tür ihtimallerin dikkate alınması gerekir. İhtiyaçlar doğru bir şekilde belirlediğinde ve çalışma düzeni doğru zaman yönetimi ile güncellendiğinde stok planlamasından en verimli şekilde yararlanabilirsiniz.
• Stok takibi lojistik çalışmalarınızı ürün ve malzeme israfı yaşanmadan sürdürmenize yardımcı olur. Stok kontrolü yapılarak talep dalgalanmalarına karşı önlem alınabildiği gibi enflasyona konusunda da karlı çözümler elde edilebilir. Toplu alımlar sırasında indirim sağlandığı için üretim maliyetinden kar elde etmek söz konusudur.

Stok Yönetiminde Maliyet Planlaması

Lojistik sektöründe stok yönetimi söz konusu olduğunda iki tür maliyet ortaya çıkar. Bunlardan ilki stok bulundurma maliyetidir. Bunun için ürün ya da hammaddenin barınma maliyeti dikkate alınır. Stokların gruplanacağı depolara ait elektrik, kira ve sigorta gibi giderler bu grupta yer alır. Ürünlerin özelliklerine ve müşteri taleplerine göre ısıtma veya soğutma özelliğine sahip depolar tercih edilebilir. Bu tür talepler stok bulundurma maliyetlerinin geniş bir yelpazede seyretmesine neden olur.

Lojistikte stok yönetimi sürecinde karşılaşabileceğiniz diğer maliyet türü ise stok bulundurmama maliyetidir. Bir ürüne dair yeterli stok bulunmaması durumunda müşteri memnuniyetsizliği ortaya çıkabilir. Müşterinin beklemesine neden olan süreçler müşteri kaybına yol açabileceği için zarara uğramanıza ve firmanızın güvenilirliğini kaybetmesine yol açabilir. Var olan müşteri portföyünüzü koruyabilmek için stok maliyetlerinden kaynaklanan dengeyi çok iyi kurmanız gerekir. Bunun için müşteri porföyünüzü doğru analiz etmeli ve stoklarınızı bu doğrultuda güncellemeye özen göstermelisiniz. Bu açıdan stok yönetimi lojistik sektöründe de önemli bir yere sahiptir.

Stok Yönetimi Nasıl Yapılır?

Lojistikte stok yönetimi yapmak için farklı yollar izleyebilirsiniz. Firmanızın ihtiyaçlarına ve müşteri portföyünüzün taleplerine göre bu yollar çeşitlilik gösterebilir. Lojistikte stok yönetimi takibi yaparken güncel teknolojilerden yararlanmak çalışmalarınıza hız kazandırabilir. Bu açıdan stok takibi yazılımları sıklıkla tercih edilir. Stok takibi programları stoktaki malzemelerin listelenmesi, ürünlerin gruplanması, depo tanımlanması ve envanter takibi gibi özellikler bulunur. Bu programlardan yararlanarak depo giriş-çıkış işlemlerini kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. Etkili bir şekilde stok analizleri ve raporlamalar yaparak stoklarınızın kontrolünü pratik bir şekilde sağlayabilirsiniz. Çok yönlü olarak kullanabileceğiniz stok takibi yazılımları çalışmalarınıza esneklik kazandırır. İnternet bağlantısı aracılığı ile verileri senkronize edilerek mekandan bağımsız stok yönetimi çalışmaları yapılabilir. Güncel verileri doğru zamanda analiz etmek, tedarik sorunlarından uzak bir şekilde verimli bir çalışma planı oluşturmanızı sağlar. Aynı zamanda zamanında tedarik konusunda müşteri memnuniyeti de elde edilir.

İstatistiksel olarak stok kontrolü yapmanızı sağlayan yazılımlar belirsiz talepleri değerlendirerek geliştirilmiş karar kuralı yönetimleri sunar. Böylece her envanter için yeniden sipariş verme noktası belirlenir. Malzeme ihtiyaç planlaması ise ana üretim programını baz alarak net ihtiyaçları tespit eden yöntemleri içerir. Tedarik sürecindeki dengesizlikleri engellemek için bu tür istatistikler oldukça kullanışlıdır. Farklı taleplere göre uyarlanan programlar sayesinde depo stok yönetimini en verimli şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Sertrans Logistics, sektördeki yaklaşımlarını güncel teknolojilerle ve müşteri talepleri doğrultusunda sürekli olarak güncellemeye devam etmektedir. Sertrans Logistics’in alanında deneyimli ekibinden lojistik çözümlerine dair destek alabilirsiniz.

 

BLOG

Sektöre yön verebilecek fikirleri sizlerle paylaşıyor, sektörel ihtiyaçlar ve yeni trendler hakkında sizleri haberdar ediyoruz.

KEŞFET
close
Teklif Alın

Bizi Takip Edin.

done
clear

Ana Sayfa
done
clear
close

Portal Girişi Teklif Alın