Tersine Lojistik Nedir? Nasıl Yapılır?

İş dünyasında, işlerin sorunsuz yürümesini sağlayan birçok gerekli bileşen vardır. Bu önemli bileşenlerden biri de tersine lojistiktir.

Peki tersine lojistik nedir? Adından da anlaşılacağı gibi tersine lojistik, günlük hayatın akışını tersine çevirmekle ilgili değildir. Bu lojistik türü, ürünleri tüketicilere satıldıktan sonra üreticiye veya distribütöre geri götürmekle ilgilidir. Bu sürecin nasıl çalıştığını ve farklı ters lojistik türlerini anlamak, işletmelerin operasyonlarını düzene koymalarına ve müşteri memnuniyetini artırmalarına yardımcı olabilir.

İşte kendi iş uygulamalarınızda uygulayabilmeniz için tersine lojistik hakkında bilmeniz gereken her şey!

Tersine Lojistik Nedir?

Tersine lojistik, malları nihai varış noktasından tedarikçiye geri taşıma sürecidir. Müşteriler tarafından iade edilen kusurlu ürünler ya da üretim fazlası mallar için kullanılabilir. Tersine lojistik, şirketlerin maliyetleri düşürmesine, kayıp geliri geri kazanmasına ve müşteri hizmetlerini iyileştirmesine yardımcı olur. Diğer bir deyişle tersine lojistik, aksi halde mevcut olmayacak değeri elde etmek amacıyla malların bir varış noktasından diğerine taşınması süreci olarak tanımlanabilir.

Örneğin, içecek endüstrisinde şirketler, plastikleri geri dönüşümlü kullanmak için tersine lojistik kullanır. Süreç, içeceklerin toplu olarak üretilmesi ve hazır olduklarında perakende satış için şişelenmesi veya konserve edilmesiyle başlar. Bu sektörde tersine lojistik, nakliyenin planlanması, nakliye yüklerinin yönetilmesi ve konteynerların temizlenmesi dahil olmak üzere birçok adımı gerektirir.

Tersine Lojistik Örnekleri

Tersine lojistik, büyük üretim tesislerine geri dönen hammaddenin yanı sıra ev aletleri satan şirketler tarafından sunulan onarım hizmetlerini de kapsar. Garanti süresi boyunca müşterinin satın aldığı ürün için satıcıdan onarım talep etmesi ile başlar. Burada tersine lojistik aşamaları ise şöyledir; arızalanan ürün için onarım hizmeti talep edilir, ürün kullanıcıdan alınıp firmaya ya da yetkili servise gönderilir, onarım tamamlandıktan sonra ise kullanıcıya teslim edilir. Satıcı, bu satış sonrası hizmeti sunarak ürününün belirli parçalarını en iyi şekilde çalışması için değiştirebilir. Bu sayede daha fazla müşteri memnuniyeti sağlanır.

Tersine lojistik kullanan firmalar arasında ise H&M, Apple ve UPS gibi bilinen isimler de yer alır. H&M, “Ters Lojistik” fikrini yenilikçi bir şekilde kullanmış bir giyim firmasıdır. Yalnızca kendi ürünlerini değil, her markanın nazikçe kullanılmış giysilerini de kabul eder. Tamamen geri dönüştürülmüş giyim serisini daha önce kullanılan bu giysilerden yaparlar. Apple ise en son modeli satın almak için bir Apple mağazasına dönen tüketicilere, önceki modellerinin iadesi karşılığında yeni üründe indirim sunar. UPS, tersine lojistik sayesinde sevkiyat kutularını yeniden kullanılmasına olanak tanır.

Tersine Lojistik Nasıl Yapılır?

Tersine lojistik, ürünle ilgili iade, geri dönüşüm, yeniden kullanım ve bertaraf gibi tüm süreçleri dikkate alır. Bu nedenle tersine lojistik faaliyetleri, bir kullanım, üretim veya dağıtım noktasından geri kazanım veya uygun bertaraf noktasına kadar hammadde, proses envanteri ve bitmiş ürünlerin akışını planlama, uygulama ve kontrol etme sürecini kapsar. Bir şirketin standart lojistik işlevi, bu hizmette sunulabilecek malzemeler ve bilgiler arasındaki tüm stratejik yolları tam olarak yönetmek için tersine lojistik ile desteklenebilir.

Tedarik zincirindeki tersine lojistik, malzemelerin bir menşe veya toplama noktasından tüketiciye taşınmasıyla ilgili tüm faaliyetleri içerir. Hammaddeleri, bitmiş ürünleri, ambalajları, kapları ve diğer atıkları işler. Bu süreç, değer ve fayda üreten bir işleyiş yaratmak için ürünleri kolaylıkla yeniden kullanır veya ortadan kaldırır.

Tersine Lojistiğin Önemi Nedir?

Günümüzde toplum çevreye özen gösterme konusunda giderek daha bilinçli hale geldiğinden dikkate alınması gereken hususlardan biri de malzemelerin veya atıkların geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılmasıdır. Tersine lojistik özellikleri arasında öne çıkan geri dönüşüm dikkate alındığında, kirliliği azaltmak ve doğal kaynakları korumak mümkündür. Bu nedenle tersine lojistik, çevreyi ve sürdürülebilirliği korumak, üretim ve tüketim esnasında oluşan kirliliği azaltmak için oldukça önemlidir. Tersine lojistiğin faydaları ise sadece geri dönüşümle sınırlı değildir.

Tersine lojistik sürecini uygulamanın hem geliştiriciler hem de kullanıcılar için çeşitli faydaları vardır. Doğru planlama ve yürütme ile tersine lojistik, işletmelere bir dizi fayda sağlayabilir. Bunlar, şu şekildedir:

• İyileştirilmiş Müşteri Hizmetleri: Tersine lojistik, iadeleri ve geri çağırmaları hızlı ve verimli bir şekilde ele almanın bir yolunu sağlayarak şirketlerin müşteri hizmetlerini iyileştirmelerine yardımcı olur. Böylece, müşterileri mutlu etmeye ve şirketlerin aldığı olumsuz geri bildirimlerin sayısını azaltmaya yardımcı olabilir.
• Geliştirilmiş Marka İmajı: Bir şirket mükemmel yönetim ve yanıt kapasitesine sahip olduğunda daha iyi müşteri hizmeti sağlayabilir.
• Azaltılmış Çevresel Etki: Tersine lojistik, atık malzemeleri geri dönüştürerek ve tehlikeli atıkları uygun şekilde bertaraf ederek şirketlerin çevresel etkilerini azaltmasına yardımcı olur. Ayrıca, verimli tersine lojistik operasyonları, enerji ve kaynak tasarrufuna olanak tanır.
• Artan Verimlilik: Tersine lojistik, iadeleri ve geri çağırmaları ele alma ihtiyacı nedeniyle geleneksel lojistik operasyonlar kadar tercih edilmeyebilir. Ancak teknoloji, son yıllarda tersine lojistiği daha verimli hale getirmeye devam eder ve verimliliği daha da artırmak için şirketlerin izleyebileceği birkaç ipucu mevcuttur.

Siz de hammadde tüketimini azaltmak, maliyetleri kısmak ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için tersine lojistik yapabilir, tüm bu faaliyetler için Sertrans’ın profesyonel lojistik hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

 

BLOG

Sektöre yön verebilecek fikirleri sizlerle paylaşıyor, sektörel ihtiyaçlar ve yeni trendler hakkında sizleri haberdar ediyoruz.

KEŞFET
close
Teklif Alın

Bizi Takip Edin.

done
clear

Ana Sayfa
done
clear
close

Portal Girişi Teklif Alın